Covid-19

Forskare från Trinity College in Dublin, Irland, studerade den höga utbredningen av D-vitaminbrist i länderna på det norra halvklotet och den möjliga rollen för D-vitamin att undertrycka allvarlig inflammatorisk respons som observerats hos mycket sjuka COVID-19-patienter och dödsfall i COVID-19.

Arbetet utfördes av Dr Eamon Laird, från School of Medicine vid Trinity College Dublin och professor Rose Anne Kenny, huvudutredare och grundare av Irish Longitudinal Study on Aging (TILDA), i samarbete med professor Jon Rhodes och Dr Sree Subramanian vid University of Liverpool.

Publicerat som en ledare i Journal of Alimentary Pharmacology and Therapeutics påpekar författarna att det blir tydligt att länder på södra halvklotet, som Australien, har en relativt låg dödlighet på grund av COVID-19, som inte längre är möjligt att relatera till den senare uppkomsten och spridningen av viruset.

Studien säger att alla länder under latitud 35 grader norr har relativt låg dödlighet från COVID-19, medan människor i länder 35 grader norr och högre  inte får tillräckligt med solljus för hälsosamma vitamin D-nivåer på vintern och våren. Dessa inkluderar Italien och Spanien, där befolkningen har låga nivåer av D-vitamin.

Dödsfallen på grund av Covid-19 är högre vid dessa latituder, med undantag av de nordiska länderna, där det är mer vanligt med D-vitamintillskott och brist på den samma är mindre vanlig.

D-vitamin är viktigt för reglering och undertryckning av inflammatorisk cytokin respons, vilket spelar en stor roll i de allvarliga konsekvenserna av Covid-19 och ”akut andningssviktsyndrom” associerade med andning och dödlighet i Covid-19.

Rapporten hävdar att ytterligare forskning är ”brådskande nödvändig” för att bedöma om det kan finnas ett samband mellan D-vitaminstatus och allvarlighetsgraden av COVID-19, men säger att regeringar under tiden bör förespråka tillskott av D-vitamin.

Rapporten säger också att: ”En betydande del av befolkningen på norra halvklotet kommer för närvarande att ha D-vitaminbrist, och tillskott på t.ex. 1000 enheter per dag är mycket säkra att ta. Det är dags för regeringar att skärpa rekommendationerna för intag och tillskott av D-vitamin. Under en lock-down (nedstängning) är det särskilt viktigt då brist på D-vitamin överensstämmer med mindre exponering av solljus, ålder, hypertoni (högt blodtryck), diabetes, fetma och etnicitet – alla kännetecken som är förknippade med ökad risk för svår COVID-19.”

Public Health England och de skotska och walesiska regeringarna har utfärdat rekommendationer om tillskott för alla vuxna från oktober till mars, och komplettering året runt för vuxna som bor på vårdhem eller sjukhem, de som måste bära kläder som täcker det mesta av huden när de är utomhus och de med mörkare hudton.

The National Health Service har också rekommenderat alla att överväga att ta 10 mikrogram D-vitamin om dagen under nedstängningarna då de kanske inte får tillräckligt med D-vitamin från solljus om de är inomhus större delen av dagen.

Professor Kenny säger: ”Liknande rekommendationer för folkhälsan krävs i Irland. Dessa råd är viktigt med tanke på den höga dödligheten på grund av SARS-CoV-2-infektion på våra vårdhem. Vi rekommenderar att alla sjukvårdsboende tar D-vitamin.”

Dr Laird tillägger att även om D-vitamin kan fås genom kosten, kan tillskott hjälpa till att säkerställa tillräckliga nivåer i blodomloppet.

Han säger: ”Förutom metabolism i huden, som beror på exponering av solljus, finns D-vitamin i livsmedel som fet fisk (lax, tonfisk, sardiner), ost, äggula och nötköttlever. Tillskott är dock det bästa sättet att säkerställa tillräckliga nivåer av D-vitamin. Då effekterna av coronaviruset kvarstår och många av oss har begränsade möjligheter att tillbringa tid utomhus, krävs det extra uppmärksamhet för att hålla vårt D-vitamin på en hälsosam nivå.”