Rekommenderat intag

Barn under 1 år behöver mellan 8.5 till 10 mikrogram D-vitamin per dag.

Ett mikrogram är en tusendel av ett milligram. Ordet mikrogram skrivs ofta med det grekiska tecknet µ följt av bokstaven g (µg).

Barn över 1 år och vuxna behöver 10 mikrogram D-vitamin per dag. Detta gäller även gravida och ammande kvinnor samt människor som lider risk att drabbas av D-vitaminbrist.
Från i slutet av mars/tidigt i april till i slutet av september bör de flesta kunna få tillräckligt med D-vitamin från solen.

Behöver jag ta kosttillskott med D-vitamin?

Rekommendationer för spädbarn och minderåriga

The Department of Health and Social Care rekommenderar att:

  • ammande barn från födsel till 1-års ålder bör ges ett dagligt tillskott innehållande 8.5 till 10 mikrogram D-vitamin för att säkerställa lämplig nivå
  • barn som får bröstmjölksersättning bör inte ges extra tillskott av D-vitamin förrän intaget av ersättningen understiger 500 ml per dag, då bröstmjölksersättning är berikad med D-vitamin
  • barn i åldrarna 1 till 4 år bör ges ett dagligt tillskott innehållande 10 mikrogram D-vitamin

Man kan köpa D-vitamintillskott eller vitamindroppar innehållande vitamin D, för de under 5 år, i många affärer, inklusive apotek och matvarubutiker.

Kvinnor och barn som är berättigade till Healthy Start scheme kan få gratis kosttillskott innehållande rekommenderad dos D-vitamin.

Rekommendationer för vuxna och barn över 5 år

Under höst- och vinter-halvåren behöver man få sitt D-vitamin från kosten då solljuset inte är tillräckligt starkt för kroppen att producera D-vitamin själv.

Då det är svårt att endast från kosten få tillräckligt med D-vitamin, bör alla (inklusive gravida och ammande kvinnor) ta kosttillskott innehållande 10 mikrogram D-vitamin dagligen under hösten och vintern.

Från i slutet av mars/tidigt i april till i slutet av september kan de flesta få all D-vitamin de behöver från solljus och en balanserad kost.

Du kan välja att inte ta kosttillskott under dessa månader.